GroenLinks zet ‘fascistenknuffelaar’ Zihni Özdil aan de kant

Anasayfa >Hollanda Haberler > GroenLinks zet ‘fascistenknuffelaar’ Zihni Özdil aan de kant

GroenLinks zet ‘fascistenknuffelaar’ Zihni Özdil aan de kant

De GroenLinks-fractie heeft het controversiële Tweede Kamerlid Zihni Özdil aan de kant gezet. Dit omdat er sprake zou zijn van een niet te herstellen vertrouwensbreuk, zo schrijft de partij dinsdagavond in een persbericht.

Ongeleid projectiel Zihni Özdil ging twee weken geleden publiekelijk tegen de partijlijn in om het studieleenstelsel af te schaffen. Özdil, die daarop op het matje moest komen bij Jesse Klaver, probeerde het gesprek tussen hem en de partijleider vervolgens stiekem op te nemen, zo vertelde hij aan een vertrouwenspersoon.

Özdil is al langere tijd een controversieel figuur binnen de partij. Zijn critici verwijten hem islamofobe sentimenten in het publieke debat te voeden en keuren het af dat hij zich associeert met extreemrechtse figuren. Zo kwam een foto waarop hij de extreemrechtse Sid Lukassen knuffelde, hem op forse kritiek te staan van zijn eigen achterban, die hem verwijtten een fascistenknuffelaar te zijn. Lukassen is een geestesverwant van Thierry Baudet en verspreidt extreemrechtse complottheorieën.

Verklaring GroenLinks partijleider Jesse Klaver over het vertrek van Özdil:

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb slecht nieuws. Zihni Özdil vertrekt uit de fractie. Vanavond is de gehele Tweede Kamerfractie tot de conclusie gekomen dat er sprake is van een niet te meer te herstellen vertrouwensbreuk tussen Zihni en de fractie.

Er is iets grondig misgegaan en dat vinden we enorm spijtig. Zihni is een creatief denker, iemand met veel talent, maar als Kamerlid kwam hij in de knoop. We hebben ons uiterste best gedaan hem te ondersteunen en bij de fractie te behouden. Dat is niet gelukt en daar balen wij van.

Ik snap dat dit bericht jullie rauw op het dak valt. We hebben lang geprobeerd met Zihni afspraken te maken over verbetering van zijn functioneren. Vanavond hebben we als fractie de conclusie moeten trekken dat het zo gaat niet langer gaat.

Zihni neemt afscheid van de fractie en heeft aangegeven dat zijn zetel aan GroenLinks behoort.

Ik wil benadrukken dat er niet een inhoudelijk meningsverschil speelde. We hebben lang geprobeerd met Zihni afspraken te maken over het verbeteren van zijn functioneren. Maar hij bleef afspraken keer op keer schenden, schond de onderlinge vertrouwelijkheid en vertoonde ontoelaatbaar gedrag waardoor collega’s zich niet meer veilig voelden. Deze week bleek Zihni een intern gesprek met een collega heimelijk op te hebben genomen.

Iedereen binnen GroenLinks staat het vrij een discussie te openen of een afwijkend standpunt in te nemen. Maar aan het eind van de dag werken we als fractie als een hecht team. Samen knokken we iedere dag opnieuw keihard voor onze idealen. Daarbij moeten we op elkaar kunnen steunen en elkaar kunnen vertrouwen.

Dit was een pijnlijke avond, maar wij blijven strijdbaar voor onze club en voor onze idealen.

Groet,

Jesse

Zihni Özdil schrijft in een verklaring over zijn vertrek:
“De afgelopen twee jaar heb ik met veel trots mijn kamerlidmaatschap voor GroenLinks vorm gegeven. Dat ging met veel pieken en dalen. Een piek is dat voor GroenLinks het leenstelsel niet langer in steen gebeiteld is. Een dal is dat dat ook tot een vertrouwensbreuk heeft geleid. Daarom neem ik afscheid van de fractie. Mijn zetel behoort toe aan de partij aan wie ik veel te danken heb en geef ik dan ook terug. Voor mij staat GroenLinks voor een belofte van sociaal en links beleid. Ook buiten de Kamer zal ik mij inspannen om deze belofte te bewaken.”

De afgelopen twee jaar heb ik met veel trots mijn kamerlidmaatschap voor GroenLinks vorm gegeven.Dat ging met veel…

Geplaatst door Zihni Özdil op Dinsdag 28 mei 2019

De islamofobe endeldarm van GroenLinks

Het bericht GroenLinks zet ‘fascistenknuffelaar’ Zihni Özdil aan de kant verscheen eerst op DutchTurks.nl | Nieuws & Opinie.

View full post on DutchTurks.nl | Nieuws & Opinie

Tags: , , , ,